KOMENTAR:
Sol, kemijsko NaCl, v dovolj velikih količinah deluje konzervirajoče sama po sebi. Torej, tako v kuhinjski soli kot v solnem cvetu mikroorganizmi ne morejo rasti zaradi prevelike vsebnosti soli same.
Kalijev jodid ali kalijev jodat dodajo v kuhinjsko sol kot vir minerala joda, ki uravnava delovanje žleze ščitnice.
Zaradi pomnjkanja joda v prehrani ljudi je bila golšavost v naših krajih precej pogosta. Zato so v začetku prejšnjega stoletja začeli sol jodirati in tako golšavost uspešno zmanjšali. Do leta 2003 je bilo jodiranje soli pri nas obvezno. Danes lahko izbiramo med obema, jodirano in nejodirano soljo, ker je v Sloveniji obvezno jodiranje le kamene in evaporirane soli. Nejodirana morska sol sicer vsebuje jod, vendar kar precej pod predpisanimi vrednostmi.
Medicinska stroka pa opozarja, da so ščitnične bolezni v porastu, odkar vedno več ljudi posega po nejodirani soli.
Uživajte ob dobri in kakovostni hrani in pijači!
Nisem vedela, da kalijev jodat ni več obvezen že toliko let. Zakaj ga pa potem še dodajajo?
Všeč mi jeVšeč mi je
Hvala za vprašanje. Proizvajalec se sam odloča o dodajanju dodatkov v sol, seveda mora upoštevati zakonodajo. V naših krajih je bilo kar precej golšavosti zaradi pomanjkanja joda v prehrani ljudi. Zato so v začetku prejšnjega stoletja začeli sol jodirati in tako golšavost uspešno odpravili. Moje mnenje je, da ni nič narobe, če jod dobimo tudi z uživanjem jodirane soli. Lep pozdrav!
Všeč mi jeVšeč mi je
Pozdrav!
Če govorimo o “rafinirani” in “nerafinirani” soli: Ali ni tako, da z “rafiniranem ” oz evaporacijoi soli odvzamejo precej mineralov (jod, fluor), ki jih morajo potem umetno dodat, poleg tega pa dodajo še belila, sredstva proti sprijemanju in morda še kaj?
Nisem strokovnjakinja za prehrano, ampak je rafinirana sol po vonju (in izgledu) drugačna od nerafinirane.
Hvala za odgovor!
Sabina
Všeč mi jeVšeč mi je
Hvala za vprašanje.
Morsko sol proizvedejo z naravnim izparevanjem (evaporiranjem) vode v solinah, kjer sol kristalizira. Taka sol vsebuje nečistoče in primesi, zato jo sperejo z nasičeno slanico, da jih odstranijo (rafinacija). Pri tem se izgubi tudi nekaj mineralov (npr. magnezij in kalcij). Vsekakor pa popolnoma vseh nečistoč in primesi ne morajo odstraniti. Po pravilniku mora rafinirana sol vsebovati najmanj 97% čiste soli (NaCl), nerafinirana pa najmanj 95% NaCl.
V kolikor so v soli dodani razni dodatki, jih je glede na zakonodajo potrebno napisati na deklaracijo. Lep pozdrav!
Všeč mi jeVšeč mi je
Pozdrav!
Še eno vprašanje imam glede joda v soli. 🙂 Koliko vsebuje sol kateri jod ni dodan? Sploh kaj?
Hvala za odgovor! Imate zelo zanimiv blog! 🙂
Lp, Sabina
Všeč mi jeVšeč mi je
Pozdravljeni,
na to vprašanje vam pa ne znam odgovorit. Sem pa včeraj zasledila prispevek na 24ur.com, ki govori o tem, da se je število bolezni ščitnice povečalo, ker smo začeli uporabljati nejodirano sol. Če vas zanima, prilagam link: http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/vse-manj-ljudi-uporablja-jodirano-sol-zato-so-bolezni-scitnice-v-porastu.html
Me veseli, da vam je blog všeč. Hvala.
Lep pozdrav,
Špela
Všeč mi jeVšeč mi je
S katero hrano pa lahko (poleg jodirane soli) še dobimo zadostno količino joda?
LP Tanja
P.S. Končno kanček razuma in strokovnosti v tej norosti s prodajanjem “bučk”. 🙂 Hvala.
Všeč mi jeVšeč mi je
Pozdravljeni,
dobri viri joda so poleg jodirane soli še morska hrana: ribe, raki, školjke in alge.
Lep pozdrav,
Špela Može Bornšek
Všeč mi jeVšeč mi je