Posted in PREHRANSKE BUČE

BUČA: Uživanje klobas in salam je nevarno, ker vsebujejo strup botulin.

botulinum-toxin-type-a[1]

KOMENTAR:

V začetku prejšnjega stoletja je bilo kar nekaj smrti zaradi uživanja mesnih izdelkov (klobas, suhih mesnin, konzerv). V letu 2003 je na dolenjskem prišlo do botulizma treh oseb zaradi uživanja doma pripravljenih dimljenih mesnin. Ena oseba je umrla. Leta 2010 sta zaradi botulizma zboleli dve osebi zaradi uživanja domačih mesnih izdelkov, prinesenih iz kmetij iz Bosne. Več informacij na povezavi Botulizem v Sloveniji.

Botulizem povzroča nevrotoksin botulin, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. Botulin se po zaužitju okužene hrane absorbira v želodcu, po krvi se prenese do mišic in jih ohromi, kar lahko vodi do dihalne odpovedi ali zastoja srca.

Za preprečevanje botulizma se uporabljajo dodatki nitriti in nitrati, saj preprečijo rast in razvoj bakterij Clostridium botulinum in tako onemogočijo tvorbo botulina. Glede botulizma so mesni izdelki z dodatkom nitritov in nitratov varni. Koliko nitritov in nitratov lahko ti izdelki vsebujejo je zakonsko omejeno. Sprejemljiv dnevni vnos (ADI) za nitrite je 0,07 mg na kg telesne mase, za nitrate pa 3,7 mg na kg telesne mase.

ZANIMIVOST: V majhnih odmerkih se botulin uporablja v kozmetični industriji bolj zanan pod imenom botoks.

OPOZORILO: Dojenčki oziroma otroci do enega leta še nimajo dovolj razvitega imunskega sistema in ne smejo uživati medu zaradi morebitne prisotnosti spor bakterije Clostridium botulinum.

 

Uživajte ob dobri, kakovostni, varni hrani in pijači!

Avtor:

Dr. Špela Može Bornšek, univ. dipl. inž. živ. tehnol. VSE PRAVICE PRIDRŽANE