Posted in PREHRANSKE BUČE

BUČA: Kot prehranski svetovalec se sprešujem ali je zajtrk pomemben obrok? Berem, da nikakor ne bi smeli izpustiti zajtrka, jaz pa že vsa leta živim brez njega. Zjutraj pijem vodo in nato kavo. Menite, da je to za zdravje zares škodljivo? Hvala!

o-BREAKFAST-HEALTHY-facebook[1]

KOMENTAR:

Zajtrk je pomemben obrok dneva, predstavlja osnovo uravnotežene in varovalne prehrane človeka in ga nihče ne bi smel izpustiti.

Za normalno delovanje človeško telo potrebuje energijo v obliki glukoze. Od večerje do jutra naslednji dan mine več ur in energijske zaloge v našem organizmu padejo. V kolikor ne zajtrkujemo začnemo stradati, kar povzroči:

  • padec inzulina in porast glukagona v krvi ter pospešitev metabolnega procesa glukoneogeneze (glukoza nastaja iz zalog, in sicer iz glikogena v jetrih, iz beljakovin mišic in tudi iz maščob, v urinu se pojavijo ketoni),
  • zmanjšanje bazalne presnove, kar vodi v znižanje dnevnih energijskih potreb organizma,
  • občutek lakote in posledično prenajedanje v preostalem delu dneva, zlasti popoldan in zvečer.

Zajtk predstavlja vir energije in hranil, zažene prebavo in presnovo ter zagotovi energijo za možganske in mišične celice. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ima vsakodnevno zajtrkovanje pozitivne učinke na zdravje ljudi, saj preprečuje debelost, nastanek srčnožilnih bolezni in diebetesa. Prav tako izboljša delovno storilnost, pozornost, spomin, odzivni čas in razpoloženje.

Uživajte ob dobri in kakovostni hrani in pijači!

Avtor:

Dr. Špela Može Bornšek, univ. dipl. inž. živ. tehnol. VSE PRAVICE PRIDRŽANE

2 thoughts on “BUČA: Kot prehranski svetovalec se sprešujem ali je zajtrk pomemben obrok? Berem, da nikakor ne bi smeli izpustiti zajtrka, jaz pa že vsa leta živim brez njega. Zjutraj pijem vodo in nato kavo. Menite, da je to za zdravje zares škodljivo? Hvala!

Komentarji so zaprti.