Posted in PREHRANSKE BUČE

BUČA: Redno uživanje lupin citrusov zmanjša tveganje za nastanek raka.

citrus-fruit-chart[1]

KOMENTAR:

Citrusi konvencionalne pridelave so zaradi preprečevanja gnitja in bolezni obdelani s fitofarmacevtskimi sredstvi (pesticidi in/ali voski).

Voski so aditivi (npr.: beli in rumeni čebelji vosek (E 901), vosek karnuba (E 903), šelak (E 904), oksidirani polietilenski vosek (E 914)) in so v normalnih količinah za uporabo v živilih varni.

Mnogi pesticidi so škodljivi za zdravje ljudi. Lahko povzročijo zastrupitve, ob prekomerni uporabi so karcinogeni. Lupine konvencionalno pridelanih citrusov so neužitne. Obstajajo priporočila varnega rokovanja s citrusi:

  • Dobro je paziti, da se citrusi pri shanjevanju ne dotikajo drugih živil.
  • Čeprav lupino zavržemo, je citruse priporočeno pred lupljenjem temeljito oprati, saj s tem odstranimo velik delež kemikalij s površine.
  • Po lupljenju si je potrebno roke temeljito umiti.

Nekaj ostankov pesticidov lahko preide iz lupine v notranjost sadeža, vendar so te količine navadno majhne. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je zato določila mejno vrednost ostankov (MRL), ki ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi. V kolikor Uprava RS za varno hrano pri nadzoru ugotovi preseženo vrednost MRL, sadje izločijo iz prodaje.

Citrusi ekološke oz. biološke pridelave z oznako eko ali bio ne smejo vsebovati pesticidov, saj je to temeljno načelo ekološke oz. biološke proizvodnje. Taka proizvodnja mora upoštevati procese skladno z veljavno zakonodajo za ekološko oz. biološko pridelavo, postopki pa morajo biti nadzorovani s strani certifikacijske organizacije.

Sadeži citrusov vsebujejo citronsko kislino in so dober vir vlaknin, vodotopnih vitaminov in nekaterih fenolnih spojin. Pripisujejo jim pozitiven vpliv na zdravje. Vlaknine ugodno vplivajo na prebavo. Vitamini so nujni za normalno delovanje našega organizma. Fenolne spojine so biološko aktivne spojine zaradi dobrih antioksidativnih lastnosti.

Lupine citusov se v kulinariki uporabljajo predvsem kot dodatek slaščicam. Iz njih pridobivajo tudi eterična olja. Ta olja vsebujejo nekatere fenolne spojine (flavonoide in fenolne kisline), ki delujejo antioksidativno. Zaradi visoke vsebnosti terpena limonena pa imajo izrazit in značilen vonj po citrusih. Limonen v velikih količinah draži kožo in dihala. Nekatere študije so pokazale, da izpostavljenost velikim količinam limonena pri podganah, predstavlja tveganje za nastanek raka. Vendar dokazov, da bi bil karcinogen za človeka ni. Nekatere raziskave celo potrjujejo celo nasprotno, da limonen deluje antimutageno.

 

Uživajte ob dobri in kakovostni hrani in pijači!

 

Avtor:

Dr. Špela Može Bornšek, univ. dipl. inž. živ. tehnol. VSE PRAVICE PRIDRŽANE