Posted in PREHRANSKE BUČE

BUČA: Nerafinirana morska sol in himalajska sol sta najbolj zdravi. Od kar ju kupujem bolj s korajžo solim.

table%20salt_top[1]

KOMENTAR:

Morsko sol pridobivajo z izparevanjem oz. naravnim evaporiranjem morske vode v solnih bazenih v solinah (npr. Sečoveljske soline). Pri tem sol kristalizira in dobimo nerafinirano morsko sol. Taka sol vsebuje nečistoče in primesi iz morja, ki obarvajo sol (npr. sivo, rjavo) odvisno od kameninske sestave tal. Za ostranitev nečistoč in primesi nerafinirano sol spirajo z čisto nasičeno slanico. Potopek se imenuje rafinacija in dobimo rafinirano morsko sol.

Evaporirano sol pridobivajo z izparevanjem vode v industrijskih kristalizatorjih iz slanice, pridobljene z raztapljanjem podzemnih nahajališč soli, ki so nastala iz prazgodovinskih morji. V podzemno nahajališče soli izvrtajo vrtino, skozi katero črpajo vodo, ki raztaplja sol. Nastane slanica, ki jo prečrpavajo na površino in jo evaporirajo.

Kameno sol, med katero spada tudi himalajska sol, pridobivajo s predelavo solne rude. Sol v rudnikih kopljejo, drobijo, meljejo in sejejo in/ali jo pridobijo z raztapljanjem in evaporiranjem.

Rafinirana sol je očiščena primesi in nečistoč. Pri tem se igubi tudi nekaj mineralov. Popolnoma vseh nečistoč in primesi ne morajo odstraniti, zato potrošnika pred potvorbami soli ščiti zakonodaja. Rafinirana sol mora vsebovati najmanj 97% čiste soli (NaCl), nerafinirana pa najmanj 95%.

Sol ima pomembno vlogo v človeškem telesu. Je vir natrijevih ionov, ki so nujni za normalno delovanje organizma. Prekomerno uživanje soli pa povzroči povišanje krvnega tlaka, kar vodi v nastanek z visokim tlakom poveze zaplete. Zveza potrošnikov Slovenije svetuje: »Ne glede na to, ali kupujete morsko, kameno ali evaporirano sol, izberite tisto, ki je jodirana. Omejite uživanje soli, saj s tem skrbite za svoje zdravje.«

 

Uživajte ob okusni in kakovostni hrani in pijači!

Avtor:

Dr. Špela Može Bornšek, univ. dipl. inž. živ. tehnol. VSE PRAVICE PRIDRŽANE